ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΟ ΖΙΟΥ ΖΙΤΣΟΥ

roda_s ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ: To Βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου είναι μία πολεμική τέχνη/μαχητικό άθλημα που κατάγεται, όπως το λέει και το όνομά της, από τη Βραζιλία. Έγινε διάσημο από τη συμμετοχή του στους αγώνες χωρίς όρους και εξειδικεύεται στην πάλη εδάφους.

 

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΑΣ

 

 

ΙΣΤΟΡΙΑ: Η ιστορία του Bραζιλιάνικου Zίου Zίτσου (θα το ακούσετε περισσότερο έτσι παρά με τη –σωστότερη– ιαπωνική προφορά «τζουτζούτσου»), μπορεί να συνοψιστεί μέσα σε δύο λέξεις: «Οικογένεια Γκρέισι». Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, ο Μιτσούο Μαέντα, ένας από τους καλύτερους μαθητές του Τζίγκορο Κάνο (ιδρυτής του Τζούντο), ο οποίος επισκέφθηκε τη Βραζιλία για να οργανώσει την Ιαπωνική αποικία, δέχτηκε τη βοήθεια του Γκαστάο Γκρέϊσι και για να τον ευχαριστήσει αποφάσισε να διδάξει την τέχνη του στον μεγάλο γιο τού Γκαστάο, Κάρλος. Ο Μαέντα περιέγραφε την τέχνη που δίδασκε σαν Τζου Τζούτσου και όχι Τζούντο, αφού ήταν πιο πολύ προσανατολισμένος στην ελεύθερη μάχη και όχι στον αθλητικό τομέα που ακολουθούσε ο Κάνο.

Ο Xέλιο Γκρέϊσι, ο μικρός αδελφός του Κάρλος, παρακολουθούσε τον αδελφό του να διδάσκει χωρίς να συμμετέχει στο μάθημα, δεδομένου ότι ήταν ασθενικός και αδύναμος και ο Κάρλος δεν του επέτρεπε να παλεύει. Μια μέρα, ο Κάρλος είχε αργήσει σε ένα ιδιαίτερο μάθημα και ο Χέλιο πήρε τη θέση του. Όταν ο Κάρλος έφτασε και ζήτησε συγνώμη για την καθυστέρηση, ο μαθητής ζήτησε να τον διδάσκει ο Χέλιο στο μέλλον. Έτσι, ο Κάρλος επέτρεψε στο Χέλιο να διδάσκει και να προπονείται.

 

helio gracie

Ο Χέλιο εφαρμόζοντας τις τεχνικές που είχε δει από τον αδελφό του στο σώμα του, αναγκάστηκε να τις τροποποιήσει έτσι ώστε να χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν λιγότερη δύναμη, δεδομένης της ασθενικής του κράσης, δίνοντας μεγάλη έμφαση στις τεχνικές εδάφους.

Στη συνέχεια, ο Κάρλος και ο Χέλιο, που είχαν κάνει αρκετές αλλαγές στο σύστημα, άρχισαν να δίνουν ελεύθερους αγώνες ώστε να δοκιμάσουν τις τεχνικές τους και να εξελίξουν την τέχνη τους ακόμα περισσότερο. Το σύστημα που ουσιαστικά έφτιαξε ο Χέλιο ονομάστηκε Γκρέισι Ζίου Ζίτσου. Η σημαντική άνοδος του συστήματος, ωστόσο, έγινε στη δεκαετία του 1990, όταν ο Ρόριον Γκρέισι, γιος του Χέλιο, ο οποίος είχε μεταναστεύσει στις Η.Π.Α. από τη δεκαετία του ’80, καθιέρωσε τη διοργάνωση Απόλυτο Πρωτάθλημα Μάχης (Ultimate Fighting Championship – U.F.C.). Στο πρωτάθλημα αυτό, αθλητές από διάφορα στιλ αντιμετώπιζαν ο ένας τον άλλον για την επικράτηση του καλύτερου (αθλητή και στιλ). Εκεί διέπρεψε ο αδελφός του Ρόριον, Ρόις και τα ΜΜΕ έκαναν το Βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου (Γκρέισι Ζίου Ζιτσου) γνωστό σε όλον τον κόσμο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το βασικό χαρακτηριστικό του Βραζιλιάνικου Ζίου Ζίτσου είναι οι εξαιρετικά επιτηδευμένες τεχνικές εδάφους (κλειδώματα, ακινητοποιήσεις, εξαρθρώσεις, πνιγμοί κ.λπ.). Αν και είναι εμφανής η καταγωγή του από το Τζούντο, το Βραζιλιάνικο Ζιου Ζίτσου δίνει έμφαση περισσότερο στις τεχνικές εδάφους και λιγότερο στις ανατροπές, σε αντίθεση με το Τζούντο. Επίσης, δίνει σημασία στην προπόνηση με ή χωρίς το παραδοσιακό ένδυμα και στην εξάσκηση για αγώνες Mixed Fight (MMA, Αγώνες χωρίς ή ελάχιστους όρους). Οι ασκούμενοι στο σύστημα, εκτός από την αγωνιστική προπόνηση, ασκούνται με βάση πραγματικές καταστάσεις τις οποίες είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν. Άλλωστε, ο πρωταρχικός σκοπός του δημιουργού ήταν η αυτοάμυνα.

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: Αν η πάλη εδάφους σας και γενικότερα οι λαβές σας φαίνονται συναρπαστικά, είναι βέβαιο ότι το Βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου είναι ακριβώς αυτό που θέλετε. Το Βραζιλιάνικο Ζιου Ζίτσου για τον καθένα σημαίνει διαφορετικά πράγματα. Για πολλούς ασκούμενους είναι ένα καλό σύστημα αυτοάμυνας και για άλλους ένας πολύ καλός τρόπος εκγύμνασης ή ένα πολύ καλό και δυναμικό μαχητικό άθλημα. Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα σύστημα που έγινε γνωστό από τους ελεύθερους αγώνες (χωρίς όρους), πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί ασκούμενοι σε αυτό έχουν σαν προτεραιότητά τους τη συμμετοχή σε τέτοιου είδους διοργανώσεις ή σε διοργανώσεις του Σπορ Βραζιλιάνικου Ζίου Ζίτσου (το οποίο προσομοιάζει τους αγώνες του Τζούντο). Βεβαίως, κάτι τέτοιο δεν είναι υποχρεωτικό και αν το μόνο που θέλετε είναι να συμπληρώσετε τις γνώσεις σας με κάποιες πιο «ψαγμένες» τεχνικές εδάφους, το Βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου δεν θα σας απογοητεύσει.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Στο τμήμα Βραζιλιάνικου Ζίου Ζίτσoυ του Martial Way, ακολουθούνται τα διεθνή πρότυπα και οι μαθητές φορούν την ειδική λευκή, μπλέ, μαύρη ή κόκκινη φόρμα τύπου Τζούντο (τζουντόγκι). Όσοι θέλουν να συμμετέχουν σε προπόνηση χωρίς φόρμα, με σκοπό τη συμμετοχή σε αγώνες «νο-γκι» πρέπει να φορούν σορτς ή παλαιστικό μαγιό.

 

alliance bjj logo        martial way logo                                                 

 

ALLIANCE JIU JITSU - MARTIAL WAY ΟΑΚΑ
Μια μεγάλη, επίσημη συνεργασία

Όπως είναι γνωστό, το Martial Way πάντα επιδιώκει τη συνεργασία και εκπροσώπηση των μεγαλύτερων και εγκυρότερων παγκοσμίως οργανώσεων στο κάθε στυλ που φιλοξενεί στους χώρους του, έτσι ώστε να διασφαλίζει ύψιστη ποιότητα στη διδασκαλία, έγκυρα και αναγνωρισμένα σε όλον τον πλανήτη διπλώματα και ζώνες για τους μαθητές του αλλά και μέγιστη ασφάλεια στην προπόνηση.
Στα πλαίσια αυτά, το Martial Way ξεκινάει από φέτος επίσημη συνεργασία και εκπροσώπηση απευθείας με την κεντρική οργάνωση της Alliance Jiu Jitsu, η οποία όπως είναι γνωστό σε όποιον ασχολείται με το Brazilian Jiu Jitsu είναι η πιο εκλεκτή και επιτυχημένη ομάδα σε όλον τον κόσμο στο Βραζιλιάνικο αυτό μαχητικό άθλημα, αφού έχει κατακτήσει από το 2008 μέχρι και σήμερα ανελλιπώς όλα τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Brazilian Jiu JItsu και συνολικά κατέχει 11 Παγκόσμιους, 6 Πανευρωπαϊκούς και 5 Βραζιλιάνικους τίτλους.

Στο προπονητικό επίπεδο, τη συνεργασία αυτή στηρίζει ο επίσημος εκπρόσωπος της Alliance στην Ελλάδα, David Δημόπουλος Said, ο οποίος θα είναι ο τεχνικός υπεύθυνος του τμήματος Alliance Jiu Jitsu στο Martial Way. Ο David Δημόπουλος ασκείται στο Brazilian Jiu Jitsu 23 χρόνια, κατέχει την πρώτη βαθμίδα της Μαύρης Ζώνης από τον Fabio Gurgel ιδρυτή της Alliance, έχει κατακτήσει πολλούς εθνικούς και διεθνείς τίτλους και είναι από τους πρωτοπόρους τους αθλήματος στη χώρα μας.

ΦΗΜΙΣΜΕΝΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ALLIANCE JIU JITSU
Όπως είναι φυσικό, οι τεράστιες επιτυχίες της Alliance δεν είναι τυχαίες αλλά αποτέλεσμα ποιοτικής και μεθοδικής δουλειάς, καθώς και της φημισμένης μεθόδου διδασκαλίας της Alliance, μίας μεθόδου αποδεδειγμένης στην πράξη και στο πέρασμα του χρόνου. Η μέθοδος αυτή επικεντρώνεται αρχικά στην εκμάθηση των τεχνικών του Brazilian Jiu Jitsu αλλά και ασκήσεων αυτοάμυνας, μέχρι αυτές να γίνουν δεύτερη φύση του ασκούμενου. Μόνον όταν ο μαθητής έχει εμπεδώσει σε βάθος τις τεχνικές του επιτρέπεται να κατέβει σε αγώνες. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται η σωματική ακεραιότητα του μαθητή αλλά και η μακροπρόθεσμη επιτυχία του. Αυτός είναι ο λόγος που οι αθλητές της Alliance έχουν τόσο μεγάλη επιτυχία και μένουν στην ομάδα σε βάθος χρόνου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως όλες οι σχολές της Alliance στον κόσμο, στο Martial Way θα φιλοξενούμε τουλάχιστον μία φορά κάθε χρόνο μεγάλο και έμπειρο Βραζιλιάνο εκπαιδευτή της Alliance, ο οποίος εκτός από το ανοιχτό σεμινάριο που θα κάνει, θα διδάσκει και στους μαθητές της σχολής μας για μία εβδομάδα επί καθημερινής βάσεως. Επίσης, οι μαθητές μας θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν μέρος στο αντίστοιχο πρόγραμμα με Βραζιλιάνο εκπαιδευτή που θα γίνεται κάθε χρόνο στη σχολή Alliance του David Δημόπουλου.  

ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΖΩΝΕΣ
Η συμμετοχή στα μαθήματα της Alliance Jiu Jitsu – Martial Way OAKA φυσικά συνεπάγεται δικαίωμα συμμετοχής στις τακτικές εξετάσεις ζωνών από ειδικά προς τούτο εξουσιοδοτημένους εκπαιδευτές της Alliance, με σκοπό την απόκτηση ζωνών και διπλωμάτων έγκυρων και αναγνωρισμένων παγκοσμίως.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ALLIANCE
Η Alliance ιδρύθηκε to 1993 από τον Romero “Jacare” Cavalcanti και τους μαθητές του, Fabio Gurgel, Alexandre Paiva και Fernando Gurgel. O Romero “Jacare” Cavalcanti κατέχει την έβδομη βαθμίδα της Κόκκινης – Μαύρης ζώνης στο Brazilian Jiu Jitsu, έχει εκπαιδεύσει αμέτρητους Παγκόσμιους και Πανευρωπαϊκούς Πρωταθλητές και είναι ένας από τους μόνον έξι ανθρώπους οι οποίοι έχουν λάβει τη μαύρη ζώνη από τον θρυλικό Rolls Gracie.

 

 

david dimopoulos ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ: Ο David Δημόπουλος ασκείται στο Brazilian Jiu Jitsu 23 χρόνια, κατέχει την πρώτη βαθμίδα της Μαύρης Ζώνης από τον Fabio Gurgel ιδρυτή της Alliance, έχει κατακτήσει πολλούς εθνικούς και διεθνείς τίτλους και είναι από τους πρωτοπόρους τους αθλήματος στη χώρα μας.

 

 

tai_chi_banner

 

krav_maga_banner

 

alkimachon_banner