ΤΑΪ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ

Tai-Chi_s ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ: To Τάι Τσι Τσουάν είναι μία από τις παλαιότερες και πιο σεβαστές κινέζικες πολεμικές τέχνες, η οποία ωστόσο είναι φημισμένη σε όλον τον κόσμο σαν ένα πολύ καλό και αποτελεσματικό σύστημα υγείας.

 

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΑΣ

 

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΜΑΣ

 

ΙΣΤΟΡΙΑ: Μαζί με το Καράτε, το Τζούντο και το Κουνγκ Φου, το Τάι Τσι Τσουάν είναι μια από τις γνωστότερες πολεμικές τέχνες, ακόμα και μεταξύ εκείνων που όχι μόνον δεν γνωρίζουν πολλά γι’ αυτές αλλά δεν έχουν καν ασκηθεί ποτέ. Οι απαρχές του είναι αβέβαιες και το μόνο σημείο στο οποίο συμφωνούν οι περισσότεροι δάσκαλοι είναι ότι γεννήθηκε κάποια στιγμή μέσα στη Δυναστεία Τσινγκ, η οποία ωστόσο καλύπτει ένα διάστημα σχεδόν τριών αιώνων (1644-1911)!


CHANG SAN FENG

 

Με το πέρασμα των χρόνων, εδραιώθηκαν τρεις βασικές σχολές (Γιανγκ, Τσεν και Γου) οι οποίες διδάσκονται σε όλον τον κόσμο, με κύριο αντικείμενο την ανάπτυξη της εσωτερικής δύναμης και τη βελτίωση της υγείας, χωρίς ωστόσο να παραλείπεται και το μαχητικό κομμάτι, για όσους ενδιαφέρονται. Εξαιτίας των πολιτικών συνθηκών στην ηπειρωτική Κίνα μετά τον πόλεμο, πολλοί δάσκαλοι του Τάι Τσι Τσουάν κατέφυγαν στην Ταϊβάν, στο Χονγκ Κονγκ και στη Δύση και έτσι η τέχνη έφτασε να εξαπλωθεί παντού.

 

Θεωρητική βάση του Τάι Τσι Τσουάν είναι τα επτά κείμενα που αποκαλούνται Κλασσικά Κείμενα του Τάι Τσι Τσουάν και τα οποία παρουσιάζουν τις αρχές της τέχνης και δείχνουν τη σχέση της με την Ταοϊστική φιλοσοφία του γιν-γιανγκ –αξίζει να σημειωθεί ότι το σύμβολο που όλοι αποκαλούμε «γιν-γιανγκ», στα Κινέζικα ονομάζεται «Τάι Τσι» και σημαίνει «το υπέρτατο απόλυτο».

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το Τάι Τσι Τσουάν χαρακτηρίζεται από την αργή εκτέλεση φορμών κατά μόνας –η συγκεκριμένη εικόνα είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες του κόσμου των πολεμικών τεχνών, ενώ όλοι όσοι έχουν επισκεφθεί την Κίνα τα τελευταία τριάντα χρόνια έχουν σημειώσει (και φωτογραφίσει) την εικόνα δεκάδων ή εκατοντάδων ασκούμενων, κάθε ηλικίας, να εκτελούν τις φόρμες σε πάρκα ή άλλους δημόσιους χώρους.

 

Πέραν της φόρμας, μέρος της ύλης του Τάι Τσι Τσουάν είναι οι μαχητικές τεχνικές (οι οποίες αποτελούν μέρος και αγωνιστικής εξάσκησης, καθώς κάποιοι ασκούμενοι του Τάι Τσι Τσουάν συμμετέχουν και σε αγώνες με αντίπαλο), το Σπρώξιμο των Χεριών (pushing hands), ασκήσεις ευαισθησίας που εκτελούνται με συνασκούμενο, οι φόρμες με όπλα (πλατύ και ίσιο ξίφος και δόρυ) και το Τσι Κουνγκ / Νέι Κουνγκ, ασκήσεις απόκτησης και διατήρησης καλής υγείας και ανάπτυξης εσωτερικής δύναμης –το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό, καθώς το Τάι Τσι Τσουάν είναι μια από τις τρεις κινέζικες εσωτερικές τέχνες (οι άλλες δύο είναι το Πα Κουά Τσανγκ και το Σινγκ Γι Τσουάν).


Wu Jien Chuan

 

ΓOY TAΪ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ - WU TAI CHI CHUAN: Το στιλ που εξασκούμε στο Martial Way είναι το Γου Τάι Τσι Τσουάν, το οποίο είναι το νεώτερο από τα μεγάλα στιλ και δεύτερο πιο διαδεδομένο σε όλον τον κόσμο. Οφείλει την ύπαρξή του στον Τσουάν Γιου (1834-1902), μαθητή του Γιανγκ Λου Τσαν και κυρίως στον Γου Τσιεν Τσουάν (1870-1942), γιο του Τσουάν Γιου, ο οποίος το εξέλιξε, δίνοντας μεγάλη έμφαση στον τομέα της υγείας αλλά και των μαχητικών εφαρμογών. Στις μέρες μας, επικεφαλής του συστήματος είναι ο Μεγάλος Δάσκαλος Γου Κονγκ Γιου, δισέγγονος του Γου Τσιεν Τσουάν, ενώ στο Martial Way βρίσκεται η έδρα της, επίσημης εκπροσώπου της Οικογενείας Γου στην Ελλάδα, Ελληνικής Ακαδημίας Τάι Τσι Τσουάν της Οικογενείας Γου.

 

Το Τάι Τσι Τσουάν της Oικογενείας Γου ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά από τα υπόλοιπα στυλ, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων του, τα οποία συνοπτικά είναι τα εξής: α) Μικρές, στενές κινήσεις μέσα στη φόρμα, β) Ψηλές στάσεις, γ) Μεταφορά του βάρους 100% στο πόδι που κάθε φορά στηρίζει το σώμα, δ) Συνεχώς παράλληλα πέλματα, ε) Κορμός που γέρνει προς τα εμπρός, στ) Συνεχές μάζεμα του κόκκυγα και ζ) Βάση και κινητήριος μοχλός της κίνησης του σώματος η λεκάνη.

 

Κλείνοντας με τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Γου Τάι Τσι Τσουάν, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το στυλ δίνει μεγάλη έμφαση στην πολύ λεπτομερή ανάλυση της κίνησης, στη βαθιά εσωτερική δουλειά, στις ασκήσεις Σπρωξίματος των Χεριών, αλλά και στην επεξήγηση, ανάλυση και εφαρμογή των κινήσεων της φόρμας στη συμπλοκή σώμα με σώμα.
Περισσότερες λεπτομέρειες για το Τάι Τσι Τσουάν και ειδικότερα για το σύστημα Γου, μπορείτε να δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Τάι Τσι Τσουάν της Οικογενείας Γου www.taichichuan.gr .

 

Tai Chi Ideogramma

 

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι η φράση «Το Τάι Τσι Τσουάν είναι το μυστικό της μακροζωίας των Κινέζων» είναι υπερβολική, τα ευεργετικά αποτελέσματα του Τάι Τσι Τσουάν είναι πλέον αδιαμφισβήτητα, καθώς έχουν αποδειχτεί και μέσω της ιατρικής έρευνας. Παράλληλα, οι περιγραφές για τη δύναμη πολλών σύγχρονων δασκάλων του Τάι Τσι Τσουάν που έζησαν και στη Δύση δεν αφήνουν αμφιβολία για την διάστασή του ως αυτοάμυνας. Αν και πολλοί το αποκαλούν «πολεμική τέχνη των υπερηλίκων», λόγω των αργών του κινήσεων, τα πλεονεκτήματά του είναι τόσο πολλά που ενδείκνυται για ανθρώπους όλων των ηλικιών. Η χαλάρωση, η εσωτερική ηρεμία και η καλή υγεία είναι στοιχεία απαραίτητα σε όλους μας. Ένας ακόμα λόγος για να ασχοληθεί κανείς με το Τάι Τσι Τσουάν είναι ότι αποτελεί την πρακτική εφαρμογή της Ταοϊστικής φιλοσοφίας, μιας φιλοσοφίας που μετά τις εξελίξεις του 20ου αιώνα στις θετικές επιστήμες (κβαντική φυσική, θεωρία του Χάους κ.λπ.) γίνεται όλο και πιο κοντινή σε όλους μας.

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Στο τμήμα Τάι Τσι Τσουάν του Martial Way ακολουθούμε τις ενδυματολογικές κατευθύνσεις της Ελληνικής Ακαδημίας Τάι Τσι Τσουάν της Οικογενείας Γου. Οι μαθητές φορούν ένα φαρδύ μαύρο παντελόνι και λευκό κοντομάνικο μπλουζάκι με το σήμα της Οικογενείας Γου. Αυτή η πολιτική, ωστόσο, δεν είναι αυστηρή και δεχόμαστε στα μαθήματά μας και άτομα που φορούν απλώς ό,τι τους είναι άνετο και ευχάριστο.

 

Όσον αφορά την υπόδηση, παρ’ όλο που κανονικά στο Τάι Τσι Τσουάν, όπως και σε όλα τα κινέζικα στυλ, οι μαθητές φορούν μαλακά παπούτσια, στο Martial Way εξασκούμαστε ξυπόλητοι. Τα στρώματα με τα οποία είναι στρωμένο το δάπεδο δεν επιτρέπουν τη χρήση παπουτσιών για λόγους προαστασίας τους αλλά και καθαριότητας.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ: Στο τμήμα Τάι Τσι Τσουάν του Martial Way διδάσκει ο Διονύσης Τσετσέλης, ο οποίος είναι ο επικεφαλής εκπαιδευτής της Ελληνικής Ακαδημίας Τάι Τσι Τσουάν της Οικογενείας Γου και Προσωπικός Μαθητής του Μεγάλου Δασκάλου Γου Κονγκ Γιου, με βοηθό του τον Βασίλη Τσιαντή.

 

Tsetselis ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΕΤΣΕΛΗΣ

Ξεκίνησε το Τάι Τσι Τσουάν το 1985, σε ηλικία 20 ετών. Τα πρώτα 7 χρόνια της πορείας του διδάχθηκε το στυλ Γιανγκ, κυρίως από τον κ. Πέτρο Κουρόπουλο, ενώ συνέχισε για άλλα 14 χρόνια ασκούμενος σε ένα παρακλάδι του στυλ Γου, το Γουτάν Τάι Τσι Τσουάν, μαθητεύοντας αρχικά κοντά στον κ. Γιάννη Πάτσιο και μετέπειτα στον κ. Κώστα Βρέντζο, ενώ διδάχθηκε επίσης και προσωπικά από τους κ.κ. Νταν Ντόχερτι και Άλλαν Πίτφιλντ. Το 2006, και ενώ αναζητούσε από καιρό να ενταχθεί σε μία αναγνωρισμένη και αυθεντική γενεαλογία, ήρθε σε επαφή με την Οικογένεια Γου, απευθείας μέσω του επικεφαλής της, Μεγάλου Δασκάλου Γου Κονγκ Γιου.

 

Αμέσως μετά τα πρώτα σεμινάρια που διοργάνωσε στην Ελλάδα, το 2006, με την απεσταλμένη του Δασκάλου Γου, σίφου Τσουάνγκ Χιουέι Σιου, διαπίστωσε το βάθος και την αυθεντικότητα της γνώσης της Οικογενείας Γου και αποφάσισε να ακολουθήσει μαζί με τους μαθητές του τον Μεγάλο Δάσκαλο Γου Κονγκ Γιου, απόφαση που ενισχύθηκε και εδραιώθηκε όταν γνώρισε και τον ίδιο και διδάχθηκε από αυτόν προσωπικά. Η μετάβασή του από το στυλ που εξασκούσε, στο αυθεντικό Τάι Τσι Τσουάν της Οικογενείας Γου υπήρξε σύντομη, με δεδομένη τη σε μεγάλο βαθμό κοινή ύλη και κινησιολογία των δύο στυλ (του Γου με το Γουτάν), την πολύχρονη εμπειρία του αλλά και τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε επί έναν χρόνο, ασκούμενος ατελείωτες ώρες μόνος του αλλά και από κοινού με τους μαθητές του.

 

Το καλοκαίρι του 2009 προήχθη σε εκπαιδευτής Advanced Level της International Wu Style Federetion και πέρασε την παραδοσιακή τελετή (Μπάι Σι) κατά την οποία έγινε δεκτός ως Οικογενειακός Μαθητής της Οικογενείας Γου και Προσωπικός Μαθητής του Μεγάλου Δασκάλου Γου Κονγκ Γιου, σημερινού επικεφαλής της Οικογενείας.

 

Κατά το παρελθόν, έχει διδάξει Τάι Τσι Τσουάν για πολλά χρόνια στην Ελλάδα, σε δεκάδες μαθητές δημοσίων δημοτικών σχολείων ηλικίας 6-12 ετών αλλά και ενήλικες, σε πολλές σχολές και γυμναστήρια, καθώς και στη δική του σχολή, η οποία λειτούργησε στην Αθήνα από το 1995 έως το 1999 με την ονομασία Αείροον, που σημαίνει «Αυτό που ρέει για πάντα».

 

Από το 1999 λειτουργεί τον εξειδικευμένο εκδοτικό οίκο Αλκίμαχον (που σημαίνει την ιδιότητα που έχει κάποιος να μάχεται με εσωτερική δύναμη για ηθικούς και δίκαιους σκοπούς), ο οποίος εκδίδει βιβλία πολεμικών τεχνών και εναλλακτικών θεραπειών, καθώς και δύο περιοδικά πολεμικών τεχνών, το Μονοπάτι για τις Πολεμικές Τέχνες και την ελληνική έκδοση του φημισμένου και υψηλής ποιότητας Αμερικανικού περιοδικού Journal of Asian Martial Arts.

 

Πιστεύει ότι το Τάι Τσι Τσουάν είναι μια πολεμική τέχνη που έχει τεράστιο βάθος και εύρος, μπορεί να βοηθήσει όλους τους ανθρώπους στην υγεία, τη ζωή και την καθημερινότητά τους και ότι μέσα από την εξάσκηση σε αυτό μπορούν να δημιουργηθούν πολύ καλές σχέσεις και αλληλοκατανόηση μεταξύ ατόμων διαφορετικών πολιτισμικών και κοινωνικών καταβολών. Γι’ αυτούς τους λόγους το Τάι Τσι Τσουάν δεν πρέπει να κλείνεται σε μικρούς, κλειστούς ελιτίστικους κύκλους, κρυμμένο πίσω από ένα πέπλο μυστηρίου, μεταφυσικής και μυστικοπάθειας ή να αυτοπεριορίζεται σε μια ελαφριά New Age αντίληψη αλλά να δίνεται απλόχερα, σωστά και ολοκληρωμένα σε όλους τους ενδιαφερόμενους.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΑΝΤΗΣ

Ο Βασίλης Τσιαντής ξεκίνησε το Τάι Τσι Τσουάν το 2002 κοντά στον Διονύση Τσετσέλη και από τότε ασκείται μαζί του ανελλιπώς και συστηματικά. Σήμερα κατέχει το επίπεδο εκπαιδευτή Intermediate Level, από την International Wu Style Federetion.

tai_chi_banner

 

krav_maga_banner

 

alkimachon_banner