ΑΪΚΙΝΤΟ
AIKIDO

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ

To Αϊκίντο είναι μία από τις πιο δημοφιλείς Ιαπωνικές πολεμικές τέχνες, βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της οποίας είναι η αρμονία και η κυκλικότητα στις κινήσεις, καθώς επίσης και η πλήρης απουσία αγώνων.

ΙΣΤΟΡΙΑ

idrytis morihei ueshiba

Η ιστορία του Αϊκίντο είναι συνδεδεμένη με το πρόσωπο του Μοριχέι Ουεσίμπα (1883-1969), μιας από τις πιο διακεκριμένες φυσιογνωμίες των ιαπωνικών πολεμικών τεχνών του 20ου αιώνα. Ο Ουεσίμπα πέρασε τις πρώτες τρεις δεκαετίες της ζωής του μελετώντας διάφορες πολεμικές τέχνες (κυρίως το Τζουτζούτσου της σχολής Ντάιτο-ρίου αλλά και Κεντζούτσου –ξιφασκία– και άλλα στιλ πάλης) και από τα μέσα της δεκαετίας του '30, άρχισε να διδάσκει τη δική του εκδοχή μιας τέχνης η οποία στηρίζεται στις ρίψεις και τις ακινητοποιήσεις αλλά περιλαμβάνει επίσης και τεχνικές αφοπλισμού ενάντια σε αντιπάλους οπλισμένους με ξύλινο ξίφος (μποκέν), ξύλινο ραβδί μήκους 1,20 μ. (τζο) ή μαχαίρι (τάντο). Βασικό χαρακτηριστικό του Αϊκίντο έναντι άλλων τεχνών της κατηγορίας Τζουτζούτσου είναι η ιδεολογία του Ουεσίμπα η οποία απαγορεύει τους αγώνες και προάγει την αρμονία και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των ανθρώπων. Το Αϊκίντο σήμερα είναι χωρισμένο σε τρία μεγάλα στιλ, το ένα από τα οποία (Αϊκικάι) διοικείται από τους απογόνους του Ουεσίμπα (αυτήν τη στιγμή από τον εγγονό του), κατά το παραδοσιακό ιαπωνικό σύστημα.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Όπως και οι άλλες τέχνες που προέρχονται από το Τζουτζούτσου, το Αϊκίντο στηρίζεται στην αποφυγή της επίθεσης με κίνηση του σώματος, στη διάσπαση της ισορροπίας του αντιπάλου και στον έλεγχό του, συχνά με ακινητοποιήσεις και/ή καθηλώσεις. Βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του Αϊκίντο είναι οι κυκλικές κινήσεις και η μίξη της κίνησης του αμυνόμενου με αυτήν του επιτιθέμενου, καθώς η βασική «υπόθεση» είναι ότι οι επιθέσεις αντιμετωπίζονται πριν φτάσουν σε πολύ κοντινή απόσταση. Λόγω των πολλών πτώσεων –που θυμίζουν τις πτώσεις του Τζούντο– η εξάσκηση γίνεται σε στρώματα (τατάμι) ενώ ένα οπτικό χαρακτηριστικό της τέχνης είναι η χρήση του παραδοσιακού φαρδιού παντελονιού χακάμα.

aikido-001
aikido-002
aikido-003
aikido-004
aikido-005
aikido-006

aikido video

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ιδεολογία πίσω από το Αϊκίντο, μια ιδεολογία που σε πολλές χώρες του κόσμου το έχει κάνει να χρησιμοποιείται και ως μέθοδος ψυχοθεραπείας, το κάνει πολύ ελκυστικό σε όσους ενδιαφέρονται για μια κινητική, δυναμική εξάσκηση που, αν και δίνει βάρος και στην αυτοάμυνα, αποσκοπεί πρωτίστως στην ψυχοσωματική ισορροπία του ασκούμενου –εξ ου και η έλλειψη αγώνων. Αν και δεν υπάρχει πλήρης επαφή, μπορεί ωστόσο να γίνει αρκετά απαιτητικό από πλευράς αεροβικής άσκησης, ενώ οι πτώσεις φαίνονται, τουλάχιστον στην αρχή, αρκετά δύσκολες.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Στο τμήμα Αϊκίντο του Martial Way ακολουθούμε και πάλι τα διεθνή πρότυπα, τα οποία επιβάλλουν στους μαθητές να φορούν την ειδική φόρμα του Τζούντο (τζουντόγκι ή κεϊκόγκι). Για τους πιο προχωρημένους θα χρειαστούν επίσης ένα σετ ξύλινων όπλων (μποκέν -ξύλινο σπαθί- και τζο –ραβδί περίπου ενός μέτρου), ενώ από ένα επίπεδο και πάνω οι ασκούμενοι αποκτούν το δικαίωμα να φοράνε πάνω από το παντελόνι τους το γνωστό ιαπωνικό μαύρο φαρδύ παντελόνι, το οποίο αποκαλείται χακάμα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ

ΠΕΤΡΟΣ ΜΟΥΛΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΕΤΡΟΣ ΜΟΥΛΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Πέτρος Μουλαγιάννης είναι ιδρυτής του Aikido Tokaido Dojo, ο οποίος βρίσκεται υπό την τεχνική επίβλεψη του Μισέλ Ερμπ Σενσέι, 6. Νταν Αϊκικάι, μαθητή του Σιχάν Κριστιάν Τισιέ 8. Νταν Αϊκικάι Χόμπου Ντότζο.

Μέσω της Ελληνικής Ενώσεως Αϊκίντο και υπό την εποπτεία του Μισέλ Ερμπ Σενσέι το Martial Way και τα Aikido Tokaido Dojo-s συνδέονται με την Παγκόσμια Έδρα του Αϊκίντο – Αϊκικάι Foundation στο Τόκιο.

Ο Πέτρος Μουλαγιάννης εργάζεται επί σειρά ετών στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τις πολεμικές τέχνες το 1989, σε ηλικία 18 ετών, εξασκούμενος στο Σότοκαν Καράτε (κάτοχος 1ου Νταν), μέχρι την ημέρα που γνώρισε την τέχνη του Αϊκίντο, η οποία αμέσως τον κέρδισε λόγω της φιλοσοφίας της, της αρμονικής της κινησιολογίας και της πληρότητας των τεχνικών της.

Ξεκίνησε την εκπαίδευση του στο Αϊκίντο το 1996, στο FukuShinKan Dojo υπό τη διδασκαλία και στενή καθοδήγηση του Σενσέι Γιώργου Κολιόπουλου 6 Νταν Αϊκικάι Χόμπου.

Τον Αύγουστο του 2000 απέκτησε το 1ο Νταν Αϊκικάι, τον Ιούνιο του 2003, το 2ο Νταν Αϊκικάι, τον Ιανουάριο του 2007 το 3ο Νταν Αϊκικάι, ενώ το Δεκέμβριο του 2010 το 4ο Νταν Αϊκικάι.

Επί σειρά ετών δίδαξε Αϊκίντο στο Fukushinkan Dojo του Σενσέι Γιώργου Κολιόπουλου, ως βοηθός του (αρχικά ως Fukushidoin και εν συνεχεία ως Shidoin), ενώ το ανήσυχο πνεύμα του για αναζήτηση γνώσης και η επιθυμία του να εμβαθύνει αλλά και να διευρύνει την προσέγγιση και τις γνώσεις του στο μαγικό κόσμο της τέχνης του Αϊκίντο, τον έφεραν να εξασκείται και να εκπαιδεύεται παράλληλα και επί σειρά ετών στο ντότζο «Αϊκίντο Αθηνών» υπό τους δασκάλους Τζάνετ Κλιφτ Σενσέι 6. Νταν Αϊκικάι Χόμπου Ντότζο και Έιμον Ντέβλιν Σενσέι 5 Νταν Αϊκικάι Χόμπου Ντότζο.

Καθ όλη τη διάρκεια της εξάσκησης του στο Αϊκίντο, παρακολούθησε τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο Εξωτερικό (Ιταλία, Γερμανία, Νορβηγία), πολλά σεμινάρια υψηλόβαθμων δασκάλων, τόσο από την Ιαπωνία και το Χόμπου Ντότζο, όπως με τον Ντόσου Moriteru Ueshiba, τους Σίχαν Tada, Kobayashi, Sugano, Asai, Yokota, Fujimoto, Fujita, Inaba, Miyamoto, Arai, Rokubota, Hatayama, Sugawara, Mori, όσο και από την Ευρώπη, όπως με τους Σίχαν Tissier, Smith, Jones, Brady, Hayward, Olsen, Martucci Σενσέι, Guillemin Σενσέι.

Το 2010 ίδρυσε, το Aikido Tokaido Dojo, στην Παλλήνη και στη Ραφήνα και το 2011 σχημάτισε τον κεντρικό πυρήνα της Ελληνικής Ενώσεως Αϊκίντο, που σε συνεργασία με την Ακαδημία Αϊκίντο και τον Βασίλη Νυκτερή Σενσέι 5. Νταν Αϊκικάι Χόμπου Ντότζο το 2011 ξεκίνησε να ακολουθεί τον Σίχαν Κριστιάν Τισιέ 8. Νταν Αϊκικάι Hombu Dojo. Από το 2015 βρίσκεται υπό την τεχνική επίβλεψη του Μισέλ Ερμπ Σενσέι, 6. Νταν Αϊκικάι.

Από το 2004 εξασκείται παράλληλα και στο Ιάιντο και σήμερα κατέχει το βαθμό του 4ου Νταν.


ERB MICHEL Σενσέι

ERB MICHEL Σενσέι

ΟΜισέλΈρμπΣενσέι 6. Νταν Αϊκικάι Χόμπου θεωρείται από τους εκπαιδευτές Αϊκίντο της νεότερης γενιάς που παίζουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της τέχνης στη σύγχρονη εποχή. Μαθητής ενός από τους πιο γνωστούς δυτικούς εκπαιδευτές Αϊκίντο, του Σίχαν Κριστιάν Τισιέ 8. Νταν Αϊκικάι Χόμπου, ο δάσκαλος Έρμπ ταξιδεύει διαρκώς για να διδάξει σε σεμινάρια ή για να είναι παρών στα πολυάριθμα σεμινάρια του Δασκάλου του.
Το 2012 ο Μισέλ Έρμπ επιβραβεύτηκε με το 6ο Νταν απο τον Ντόσου Μοριτέρου Ουεσίμπα στην Παγκόσμια Έδρα του Αϊκίντο στο Τόκιο κατά την τελετή Κάγκαμι Μπιράκι του Αϊκικάι Χόμπου.


TISSIER CHRISTIAN Σιχάν

TISSIER CHRISTIAN Σιχάν

Ο Κριστιάν Τισιέ είναι ένας από τους πιο γνωστούς υψηλόβαθμους εκπαιδευτές Αϊκίντο στο κόσμο. Το 1969 εγκαταστάθηκε στη Ιαπωνία όπου και ασκήθηκε στην Παγκόσμια Έδρα του Αϊκίντο, στο Ίδρυμα Αϊκικάι για επτά χρόνια. Μεταξύ των δασκάλων που τον επηρέασαν ήταν ο δεύτερος Ντόσου Κισομάρου Ουεσίμπα και ο Σέιγκο Γιαμαγκούτσι.

Το 1976 επέστρεψε στη Γαλλία όπου και ίδρυσε τον Κύκλο Τισιέ (le Cercle Κριστιάν Τισιέ), ενώ το 1983 συν-ίδρυσε την FFAAA (F?d?ration Fran?aise d'A?kido A?kibudo et Affinitaires). Ο Δάσκαλος Τισιέ είναι ο πρώτος μη-Ιάπωνας εκπαιδευτής Αϊκίντο που του απονεμήθηκε ο τίτλος 8ο Νταν, Σίχαν απο τον Ντόσου και τη Παγκόσμια Έδρα του Αϊκίντο καθώς είναι και ο πρώτος μη-Ιάπωνας δάσκαλος που δίδαξε στο παγκόσμιο συνέδριο Αϊκίντο της IAF. 
  
Το 2012 απονεμήθηκε στον Δάσκαλο Τισιέ ο περίβλεπτος Έπαινος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ιαπωνίας, για την εξαιρετική του συμβολή στη προώθηση του Ιαπωνίκού πολιτισμού στο εξωτερικό. Το 2016 έλαβε το 8ο Νταν απο τον Ντόσου.