Το Τζούντο είναι μία από τις δύο πολεμικές τέχνες που εξελίχθηκαν σε Ολυμπιακά Αγωνίσματα. Κατάγεται από την Ιαπωνία και η έμφαση κατά την εξάσκησή του δίνεται κυρίως σε τεχνικές πάλης, με έμφαση στις ρίψεις.
Αν και αποτελεί μετεξέλιξη των άοπλων ιαπωνικών μεθόδων πάλης (Τζουτζούτσου), το Τζούντο είναι στην ουσία δημιουργία ενός ανθρώπου, του Τζίγκορο Κάνο (1860-1938). Ο Κάνο, χαρακτηριστικό δείγμα της «νέας Ιαπωνίας» σπούδασε λογοτεχνία, πολιτικές επιστήμες, οικονομία και ξένες γλώσσες, όμως επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στη δημιουργία ενός συστήματος φυσικής αγωγής που θα συνδύαζε τις αξίες του Δυτικού κόσμου με την παράδοση και τα ιδεώδη του κλασσικού Ιάπωνα πολεμιστή. Καρπός της προσπάθειάς του ήταν το Τζούντο, το οποίο στηρίχτηκε βασικά σε δύο κλασσικές σχολές άοπλης μάχης, τις Τέντζιν Σίνγιο Ρίου (Tenjin Shinyo Ryu) και Κίτο Ρίου (Kito Ryu). Ήδη από την αρχή ο Κάνο –ο οποίος υπήρξε και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής– προσπάθησε να κάνει το Τζούντο Ολυμπιακό αγώνισμα, κάτι που έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το 1964. Έκτοτε, το Τζούντο παραμένει ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στον κόσμο με διασπορά μεγαλύτερη ακόμα και από αυτήν του ποδοσφαίρου.
Το Τζούντο είναι μια μορφή πάλης που περιλαμβάνει ρίψεις, ακινητοποιήσεις και εξαρθρώσεις, τόσο από όρθια στάση όσο και στο έδαφος. Η βάση του είναι το ρητό του Κάνο «Μέγιστης αποτελεσματικότητας χρήση της ισχύος», δηλαδή το πώς μπορεί κάποιος χρησιμοποιώντας τους φυσικούς μοχλούς του σώματος να έχει πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου του –τόσο στα τατάμι (στρώματα) όπου γίνεται η εξάσκηση και οι αγώνες, όσο και σε μια κατάσταση αυτοάμυνας. Παρά τις θεαματικές του τεχνικές, το Τζούντο μπορεί να είναι ένα από τα ασφαλέστερα αθλήματα και η ολοκληρωμένη του προπονητική θεωρία και πρακτική το κάνουν ιδανική άσκηση και για παιδιά. Αν και η σημερινή του μορφή δίνει περισσότερο βάρος στην (πρωτ)αθλητική του διάσταση, το «κλασσικό» Τζούντο του Ινστιτούτου Κόντοκαν που ίδρυσε ο ίδιος ο Κάνο, περιλαμβάνει εκπαίδευση και σε κάτα (φόρμες) και μάλιστα απέναντι τόσο σε άοπλες όσο και σε ένοπλες επιθέσεις.
Το Τζούντο είναι πραγματικά μια τέχνη/άθλημα για όλους. Οι νεώτεροι μπορούν να διοχετεύσουν εκεί όλη τους την ενεργητικότητα, ενώ οι μεγαλύτεροι να το δουν ως ένα σωματικό «σκάκι» με άφθονες δυνατότητες στρατηγικής και ανάπτυξης. Χρειάζεται, ωστόσο, μια προσοχή ως προς την αποσαφήνιση των στόχων σας –οι περισσότεροι σύλλογοι προβάλλουν κυρίως την αθλητική διάσταση η οποία, σαφώς, δεν είναι για όλους! Στο Martial Way δίνουμε μεγάλη έμφαση στην παραδοσιακή εξάσκηση, και όχι τόσο στην αγωνιστική, ούτως ώστε το μάθημά μας να απευθύνεται και να μπορεί να ωφελεί όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται.
Το Τζούντο θεωρείται μια πάρα πολύ καλή άσκηση για τα παιδιά, αφού συνεισφέρει ουσιαστικά στην κινητική ολοκλήρωσή τους, καθώς περιέχει ασκήσεις οι οποίες κινητοποιούν και συντονίζουν ολόκληρο το μυϊκό και σκελετικό σύστημα, βοηθώντας στην ορθή ανάπτυξή του. Κατά κοινή ομολογία προσφέρει στα παιδιά μια πολύ ισχυρή βάση για την περαιτέρω ανάπτυξή τους στις πολεμικές τέχνες και την αυτοάμυνα. Αν και στο Martial Way δεν δίνουμε έμφαση στο αγωνιστικό κομμάτι αλλά στο Τζούντο ως εργαλείο ορθής ανάπτυξης και προσωπικής εξέλιξης των παιδιών, το Τζούντο, ως Ολυμπιακό Αγώνισμα, προσφέρει στα παιδιά (εάν φυσικά το επιθυμούν τα ίδια και οι γονείς τους) πολλές ευκαιρίες για συμμετοχή σε αγώνες, σε πανελλήνιο αλλά και παγκόσμιο επίπεδο και, σε περίπτωση επιτυχίας, την αντίστοιχη πριμοδότησή τους με μόρια για την εισαγωγή στις ανώτατες σχολές ή την πρόσληψή τους σε δημόσιες υπηρεσίες.
Όπως σε όλους τους συλλόγους Τζούντο στον κόσμο, στο Martial Way οι μαθητές φοράνε τη γνωστή ειδική λευκή (ή μπλε) φόρμα για Τζούντο (τζουντόγκι).
Ο Αθανάσιος Κουτσουμπέλης γεννήθηκε το 1988 στην Αθήνα και στο επάγγελμα είναι στρατιωτικός. Ξεκίνησε το Τζούντο το 1999, στον ΑΣ ΕΥΑΘΛΟΣ και υπήρξε μέλος της Εθνικής ομάδας το 2007. Από το 2014 έως το 2016 ήταν βοηθός προπονητή στον ΑΣ ΤΖΟΥΝΤΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ και από το 2017 έως το 2020 προπονητής στον ΑΣ ΕΥΑΘΛΟΣ.
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ:
2η θέση Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων
3η θέση Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων
2η θέση Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων
3x3η θέση Πρωτάθλημα Ενόπλων δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας
7η θέση IJF YOUTH TOUR 2007, MANISA
5η θέση IJF YOUTH TOUR 2007, ALEXANDRIA